PRAHA, 16. KVĚTNA 2011, KC NOVODVORSKÁ

Úžasné, skvělé, neuvěřitelné .....  tak nějak zněly reakce kapely, když jsem na zkoušce oznámil, že v Praze vystoupí snad největší z hvězd amerického bluegrassu DOYLE LAWSON & QUICKSILVER. To musíme vidět a slyšet - bylo rozhodnuto. Hned druhý den jsem u Monogramu (pražské kapely, která byla pořadatelem pražského koncertu) objednával vstupenky pro celou kapelu. Když je Česká pošta za necelý týden doručila nastalo těšení. Koncert byl v pondělí, což pro nás "přespolní" není nejvhodnější termín, ale nic nás nemohlo zastavit. Už cestou na dálnici jsme potkávali kamarády ze Slovenska a Polska, na kterých bylo jasně vidět, že jedou tam kam my - měli totiž stejná modrá trička s velkou fotografií Doyla Lawsona. Díky pečlivé přípravě (a GPS) jsme bez problémů našli v Praze KC Novodvorská, ujistili se, že jsme na správném místě a šli do osvěžovny. Ta naše se jmenovala "Tankovací stanice U čtyř bernardýnů", hafany jsme tam žádné nenašli, zato jsme tam objevili téměř celou sestavu zlínského Hazardu :o). Koncert měl stanovený začátek ve 20 hod a do sálu se mělo pouštět od 19.30, ale velký dav před vchodem přinutil pořadatele otevřít sál už krátce po 19 hod. V sále jsme byli hned v první vlně a pečlivě sledovali skladbu publika. Muzikantská špička českého bluegrassu byla zastoupena více než důstojně - málokdo chyběl.

Role "předkapely" se chopil pořádající Monogram, který odvedl vynikající práci, ale na publiku bylo vidět, že čekají ještě na něco jiného. Krátce po půl deváté to přišlo - jeden po druhém přicházejí, za potlesku publika, muzikanti a na úplný závěr, vítán až ohlušujícím aplausem, přichází Doyle Lawson, obrovská osobnost bluegrassové muziky.  Na nic se nečeká skladba střídá skladbu, bez zbytečných řečí. Fotit se smí jen během prvních tří skladeb, filmovat a nahrávat vůbec. Pokud by snad někdo chtěl fotit i později je tu nebezpečí : "pokud někdo bude fotit později, tak p.Lawson okamžitě odejde do šatny a ukončí koncert. Vezme si to někdo z vás na svědomí ?" (Pavel Lžičař, speaker, kontrabasista Monogramu). Nikdo si to na svědomí nevzal a všichni si užívali nebývalou spoustu krásné muziky. V první půli zněly převážně skladby z nového CD "Drive Time", ovšem na přestávku jsme se rozcházeli po skvělém provedení písně "Blue Train", nyní již snad "erbovní" skladby kapely.

O přestávce jsme se jednak šli trošku provětrat a nadýchat čerstvého vzduchu, ale hlavně jsme byli svědky něčeho co u nás rozhodně není obvyklé - muzikanti neměli žádnou přestávku, ale šli mezi diváky a posluchače. Podepisovali plakáty, trička, CD, DVD (dokonce i mandolíny), s každým se ochotně fotografovali a naslouchali i naší klopotné (v některých případech) angličtině. Jaký to rozdíl oproti některým našim "hvězdám".

My jsme se jen tloukli do hlavy, že nás nenapadlo (absolutně nikoho to netrklo) vzít fotoaparát. Mohli jsme teď mít hezkou kapelní fotku s naším velkým vzorem.

Nakonec jsme přece jen fotili, ale jen na mobil, proto jsou fotky takové, jaké jsou. Na fotce vlevo je vidět Rumíš jak čeká na autogram (velká kudrnatá hlava, zelenobílá košile). Na fotce vpravo je pak vidět Robin, ze kterého jsou vidět hlavně ramena a jeho červená košile.

Tak toto je krásný suvenýr - CD s podpisem Doyla Lawsona.

Koncert pokračoval, tak jak začal. Naprosto skvěle, bez zbytečných přestávek. Jen občas zazněla z pódia nějaká poznámka, ale na spoustě tváří v publiku bylo vidět, že anglicky možná zpívají, ale rozhodně jí nerozumí :o). Když však koncert končil, diváci se dožadovali přídavků a všem muzikantům se dostalo naprosto zasloužených ovací vestoje, tak Doyle Lawson prohlásil, že o tak skvělém přijetí, publiku a pochopení jeho hudby se mu ani nesnilo a že až příště pojede koncertovat do Evropy, tak Česko rozhodně nemine ..... v ten okamžik mu rozuměli všichni a síla potlesku a ohlasy určitě překročily všechny povolené limity. A my víme, že i příště u toho chceme být .....

 

Protože jsme neměli fotoaparát, použil jsem (výše) některé z fotografií volně přístupných na internetu. Doufám, že jejich autoři to přijmou s porozuměním. Níže pak uvádím odkazy na jejich galerie na rajce.net. Zároveň bych všem doporučil k poslechnutí rozhlasový pořad Sandy Noska, který na uvedeném koncertě byl také a velmi hezky o něm mluví na Českém rozhlasu Olomouc.